Fakta om rejsen

  • Ledige pladser

Tidsrum: 16 - 23.9. 2019  

Tillæg for enkeltværelse: 1.500 kr.

Fly: oplysninger følger senere.

Problemer ved tilmeldingen? Ring på 8689 3191 eller send mail til kulturrejser@granada.dk

10.030 kr.HØJSKOLE VED BARCELONA


Højskoleopholdet har særlig fokus på det moderne Catalonien og den kendte catalanske arkitekt Antoni Gaudí. Vi vil få en større forståelse af især områdets nyere historie og den catalanske modernisme. Desuden vil vi naturligvis se en række bygningsværker af Gaudí og hans samtidige kunstnerkolleger. Vi skal besøge byen Reus, hvor Gaudí er født, og vi skal til Vilafranca, der har en særlig modernist rute gennem byen. Men først og fremmest skal vi på to dagsture til Barcelona se kendte og mindre kendte værker af Gaudí: Colonia Güell, Casa Milá (også kaldet ”La Pedrera”), Palau Güell og La Sagrada Familia. I Barcelona bliver der også tid til at nyde det gotiske kvarter, besøge kirken Santa Maria del Mar, slentre på Ramblaen m.v.

Vi bor hele ugen i vinlandet tæt på Vilafranca del Penedès og med under en times kørsel til Barcelona. Her ligger et dejligt hotel omgivet af vinmarkerne og med en god restaurant. Det er vores base hele ugen. Her vil vi spise sammen, nyde den lokale vin, synge morgensang og høre foredrag om områdets kultur og historie.

Ugen rummer desuden en bredere introduktion til den særlige catalanske problematik og historie. Der bliver udflugt til den nærliggende by Tarragona med en række romerske bygningsværker. 

Bureauindehaver Henrik Kidmose er vært på højskoleopholdet. 

 

Højskole ved Barcelona, 16. - 23.9. 2019

Dag 1
Afrejse fra Kastrup kl. 11.50 med ankomst til Barcelona kl. 14.40. Vi kører med bussen knap en time mod syd til hotellet, der ligger i vinområdet Subirats. Her bliver vi indkvarteret, går en kort tur og spiser fælles aftensmad. 

 

Dag 2
Dagen indledes med et foredrag, hvor Henrik vil fortælle om udviklingen i Barcelona og Catalonien fra midten af 1800-tallet. Denne periode danner afsæt for den catalanske modernisme, hvor Antoni Gaudí er den førende arkitekt. Henrik vil også berette om Gaudí og hans samtidige kunstnere samt vise eksempler på den arkitektur, som vi i løbet af ugen skal se en række eksempler på. Efter en kort pause spiser vi fælles frokost og kører herefter på knap en time til byen Reus. I denne by, hvor den store catalanske arkitekt er født i 1852, skal vi sammen besøge det interessante Gaudí center, der belyser mange aspekter af arkitektens liv og virke. Vi ser også sammen det tidligere psykiatriske hospital Institut Pere Mata, der er tegnet i elegant modernistisk stil af arkitekt Luis Domènech i Montaner. Der bliver tid til at spise i Reus på egen hånd og nyde centrum af byen, hvor der også er en række huse i moderniststil. Vi anbefaler også at smage den lokale vermouth, inden turen går retur til hotellet.


 

Dag 3
Efter morgenmad kører vi med bussen og er på lidt under en time i centrum af Barcelona. Her går vi først en fælles tur i det charmerende gotiske kvarter, den ældste del af byen. Her besøger vi også kirken Santa Maria del Mar, kendt fra romanen ”Havets katedral”. Der bliver tid til at spise frokost på egen hånd og opleve Ramblaens folkeliv, inden vi samles igen og kører videre til kirken La Sagrada Familia. Sammen med en god lokal guide skal vi opleve dette imponerende hovedværk af Gaudí. Sidst på dagen kører vi hjem til hotellet, hvor vi får fælles aftensmad.

 

Dag 4
Efter morgenmaden samles vi for at høre Lene Østergaard give en bredere introduktion til catalansk kultur og historie. Lene er bosat i Tarragona og har et grundigt kendskab til catalansk historie og tradition. Foredraget inddrager både den aktuelle politiske situation og den historiske baggrund for ønsket om uafhængighed. Lene vil også fortælle om nogle af de catalanske skikke og traditioner. Vi kører den korte strækning til centrum af Vilafranca de Penedès, ”vinhovedstaden” i det kendte vindistrict D.O. Penedes.  Her bliver der mulighed for at spise frokost på egen hånd og følge den afmærkede modernist rute. Herefter kører vi til vinhuset Cordorníu, hvor vi får en rundvisning og smager et par af deres vine. Den ældste del af vinhuset er udformet i modernistisk stil. Sidst på dagen kører vi retur til hotellet, hvor vi spiser fælles aftensmad.

 

Dag 5
Denne dag er afsat til at opleve Tarragona. Først vil Lene introducere sin nye hjemby og fortælle om især de vigtige romerske levn i byen. Vi kører til Tarragona på under en time og starter med at spise sammen på en god lokal restaurant. Tarragona, eller Tarroco, var det romerske imperiums vestlige hovedsæde, og vi skal bl.a. se et meget velbevaret amfiteater, resterne af et 320 meter langt circus (væddeløbsbane) og gå op i Pretorietårnet, som har været i brug helt fra romersk til nyere tid. Herfra er der en fantastisk udsigt over byen og havet. Endelig bliver der tid til at vandre rundt i byen på egen hånd, især den gamle bydel er meget charmerende. Her er også en modernist rute for dem, der har lyst til at udforske det tema. Sidst på dagen kører vi retur til hotellet.

 

Dag 6
Vi kører fra morgenstunden til Barcelona, hvor vi først stopper i udkanten af byen ved Colonia Güell. Her skal vi opleve dette fascinerende eksempel på Gaudís sene arkitektur. Arkitekten færdiggjorde aldrig dette byggeri, hvor især krypten tiltrækker sig opmærksomhed. Bygningen er først og fremmest vigtig som et sted, hvor forstadiet til den berømte kirke La Sagrada Familia kan studeres. Herefter kører vi til ind til Barcelona og kvarteret Eixample, der er kendt for den modernistiske byggestil. Her vil Henrik først introducere Gaudís La Pedrera, inden vi sammen ser dette forunderlige hus. Der bliver mulighed for at spise frokost på egen hånd i kvarteret og evt. besøge Casa Batlló. I løbet af eftermiddagen kører vi til centrum og besøger Palau Güell, et spændende eksempel på Gaudís tidlige arkitektur. Sidst på dagen kører vi retur til hotellet, hvor vi spiser fælles aftensmad.

 

Dag 7
Vi starter fælles med en sangtime. Herefter vil Henrik samle op på ugens indtryk og fortælle om Cataloniens særlige rolle under Borgerkrigen. Sidst på formiddagen kører vi til Vilafranca de Penedès, hvor vi oplever deres traditionelle marked. Her bliver der også tid til at spise frokost på egen hånd, inden vi kører til Montserrat, Cataloniens hellige bjerg med kirken, klosteret og den skønne natur. Sidst på dagen mødes vi til fælles afslutningsmiddag på hotellet.

 

Dag 8 
Efter en tidlig morgenmad kører vi med bussen til lufthavnen i Barcelona, hvorfra der er afrejse kl. 10.35 med ankomst til Kastrup kl. 13.35.

 

Rejsen inkluderer

fly, skatter og afgifter, 7 nætter på hotel i dobbeltværelse med halvpension og drikkevarer, entreer og guide samt kørsel i egen bus.

 

Vejret

undefined

Henrik Kidmoseundefined

Spansk og portugisisk kultur og historie har min store interesse, og jeg nyder at være i landene og mærke, når min begejstring for stederne og historien smitter. Jeg holder af de små ukendte steder langt ud på landet, hvor man kan finde fascinerende historiske levn fra den rige historie. Men jeg er også meget glad for at bevæge mig rundt i byerne og opleve, hvordan det traditionelle og det moderne blandes på forunderlig vis.

Jeg er uddannet cand. mag. og journalist og er optaget af kultur og formidling. Derfor har jeg arbejdet i mange år som underviser og foredragsholder på højskoler, aftenskoler og hos folkeuniversitetet. Jeg har været lærer og forstander på Ry Højskole i sammenlagt 14 år.

I mit arbejde er jeg meget inspireret at højskolen. Jeg holder af blandingen af faglig formidling og socialt samvær. Højskoleformen præger alle mine rejser, men den står naturligvis tydeligst igennem, når vi tilbyder højskole i Sydeuropa. Det er en stor tilfredsstillelse for mig, at vi kan tilbyde højskole i både Granada, Sevilla og Porto, hvor den danske højskoletradition og den sydeuropæiske kultur kan mødes!