Fakta om rejsen

  • Få pladser tilbage

Tidsrum: 2. - 9.9. 2020

Tillæg for enkeltværelse: 2.000 kr.

Fly: med KLM fra Kastrup og Billund til Porto t/r via Amsterdam.

Afrejse fra Kastrup/Billund kl. 6.00 med ankomst til Porto kl. 10.40.
Hjemrejse fra Porto kl. 11.25 med ankomst til Kastrup/Billund kl. 18.20/17.50.

Prisen inkluderer: Fly, skatter og afgifter, 7 nætter på gode, lokale hoteller i dobbeltværelse med halvpension (inklusiv drikkevarer), besøg på vingårde og sejlads på Douro. Prisen er inklusiv bidrag til Rejsegarantifonden.

 

Kr. 10.930


Bestil rejsePORTUGAL - VIN & VANDRING

I mange år har Portugal stået i skyggen af lande som Spanien og Frankrig som feriested og vinland.  Portugal har fået vind i sejlene, og det skyder frem med nye spændende vinprojekter med lokale kvalitetsvine. På denne tur besøger vi tre af Portugals bedste vindistrikter: Douro, Dão og Vinho Verde. Vi oplever den lune sensommer, lige inden vinhøsten for alvor går i gang.

De tre distrikter ligger relativt tæt på hinanden, men de har hver deres særpræg, hvad angår både klima og landskab. Det sætter naturligvis et tydeligt præg på både vinene, folkelivet og det lokale køkken.

Vi starter nord for Porto i det grønne område, hvor nærheden til Atlanterhavet betyder svale vinde og frodige skove. Her finder vi den friske, let boblende hvidvin: ”Vinho Verde” (den grønne vin). Vi bor i Portugals ældste købstad, Ponte de Lima, og herfra tager vi på besøg på lokale vingårde og går ture i den smukke natur.

Dernæst kører vi med bus mod syd til Dão-distriktet. Det har historisk set været Portugals vigtigste vinområde, men i det 20. århundrede har det stået i skyggen af Douro. Nu myldrer det frem med nye, spændende projekter, som insisterer på at bruge distriktets unikke druesorter på en nutidig måde. Vores gode hotel ligger midt i den ældste del af Viseu, Dãos ”hovedstad”.

Vores sidste stop bliver Portugals kendteste vindistrikt: den betagende Douro-dal. Dalen er blevet formet af vindyrkning i mere end tusinde år, og distriktet er i dag på UNESCO kulturarv-liste. Her bor vi på et skønt landhotel med udsigt over dalen. Vi skal selvfølgelig smage portvin, som kun kan laves med druer herfra, men vi prøver også de fortrinlige, kraftige Douro-rødvine.

Foruden at smage vinene fra de tre distrikter og møde folkene bag projekterne, tager vi en daglig vandring på 8-10 kilometer i de smukke, varierede landskaber. Desuden vil Rasmus fortælle om Portugals kultur og livssituation og om at være dansker i en traditionel nordportugisisk familie.

Velkommen til en aktiv sensommerrejse, hvor vi kommer tæt på vin, kultur og landskab i Portugals tre store distrikter: Douro, Dão og Vinho Verde.

PS. Rejsen har maksimalt 16 deltagere, så vi har mulighed for at bo på charmerende hoteller og besøge mindre vingårde.

Vin & Vandring, 2. - 9.9. 2020

Dag 1
Afrejse fra Kastrup/Billund med ankomst til Porto, hvor rejseleder Rasmus Forman står klar. Vi kører med bus til Ponte de Lima, hvor vi bliver indkvarteret på et charmerende hotel, der ligger lige ud til Lima floden og den store, gamle middelalderbro. Denne bro krydses af mange pilgrimme på vej mod Santiago de Compostela.
Efter frokost på egen hånd og en lille siesta går vi tur langs floden i den smukke gamle købstad og besøger det gamle adelshus ”Casa Torreada”, som i dag er informationscenter for Vinho Verde (”den grønne vin”). Vi får en præsentation af vindistriktet og et glas køligt Vinho Verde. Om aftenen er der fælles aftensmad på en god restaurant i byen.

 

Dag 2
Efter morgenmaden kører vi mod nord og ind i landet til byen Arcos de Valdevez. Her skal vi vandre på den smukke gangsti, der er bygget i træ, og som snor sig langs Vez-floden. Efter ca. 10 km vandring kommer vi til landsbyen Sistelo, hvor vi spiser fælles frokost på en lille lokal restaurant.
Efter frokosten besøger vi vingården ”Aphros”, som producerer Vinho Verde og mousserende vin. Vingården var den første i Portugal til at anvende biodynamiske dyrkningsmetoder. Vi får en rundvisning på stedet og smager på vinene, som eksporteres til det meste af verden. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Ponte de Lima, hvor der er god tid til at nyde den smukke by og spise aftensmad på egen hånd.

 

Dag 3

Vi tager afsked med Ponte de Lima og kører gennem den frodige natur mod syd til Dão-distriktet. Her besøger vi den store, nye vingård ”Caminhos Cruzados”, der ligger som en moderne arkitektonisk perle midt i de gamle vinmarker. Vi taler med de unge folk bag projektet og får serveret frokost med deres vine, som søger at give et nyt bud på, hvordan en Dão-vin kan være. 
Om eftermiddagen ankommer vi til vores hotel i Viseu. Sidst på eftermiddagen går vi en rundtur i den historiske bymidte. Aftensmad på egen hånd.

 

Dag 4

Vi kører fra morgenstunden til Caramulo-bjergkæden og går en tur, mens vi nyder den imponerende udsigt udover Dão-landskabet. Efter frokost på en restaurant i bjergene, kører vi ned til vinmarkerne og besøger den familieejede vingård Casa de Mouraz. Gården er blevet overtaget af den yngre generation, som har valgt at omlægge til økologisk vin. Vi hører om tankerne bag dette og smager den gode vin.
Hen på eftermiddagen er vi tilbage i Viseu, og resten af dagen er på egen hånd. Man kan blandt andet vælge at spise aftensmad på Viseus folkelige sensommer-marked, São Mateus. 

 

Dag 5

Efter morgenmaden tager vi afsked med Viseu og kører mod nord-øst til Douro-distriktet. Dalens enestående landskab er formet af mere end 1.000 års vinbrug og kom i 2001 på listen for Unesco verdenskulturarv.
Før vi kommer til selve Douro-floden, vandrer vi 8 km i bjergene gennem skov og vinmarker til den lille landsby Pereiros. Vores guide Rasmus kender landsbyen indgående, da hans kones familie kommer herfra og stadig har familiens gamle hus i byen, selvom de til daglig bor og arbejder i de moderne byer ved Atlanterhavskysten. Vi går en runde i landsbyen og hører om, hvorledes gamle traditioner og moderne europæisk liv lever side om side i dagens Portugal. Til frokost får vi gode traditionelle retter serveret under åben himmel af landsbyens lokale kok.
Om eftermiddagen besøger vi den lokale købstad, vinbyen São João Pesqueira. Byen holder i disse dage høstmarked og vi får rig mulighed for at smage på vine fra egnens små og store vingårde. Byen har også et vinmuseum for de særligt interesserede.
Efter en billedskøn tur langs Douro-floden ankommer vi til vores ”Quinta” (landsted), som ligger smukt i den vestlige del af Douro-distriktet. Landstedet har været i den samme families eje i mere end 300 år og er vores hjemsted på turens sidste dage. 

 

Dag 6

Vi starter dagen med at gå ad de små stier til Douro-floden og køre med lokaltog langs floden til Pinhão. Byen er en perle i Douro-dalen. Vi starter med at beundre kaklerne på togstationen i Pinhão, som malerisk beretter om livet i vinregionen.
Herefter går vi til den statelige vingård ”Quinta Bonfim”. Den er ejet af Symington, en af de engelske familier, som i flere århundrede har præget portvinsproduktionen i Porto og Douro-dalen. I dag ejer Symington 25 vingårde i Douro-dalen. Vi får en god introduktion til portvinsproduktion og slutter af med at spise picnic med udsigt ud over vinmarkerne og Douro-floden. Undervejs får vi selvfølgelig mulighed for at smage Symingtons fine rød- og portvin. Dog næppe DOW 2011-portvinen, som i 2014 blev kåret til verdens bedste vin.
Om eftermiddagen sejler vi en time med en ”rabelo”-båd. De blev tidligere brugt til at fragte vinen ned ad floden til lagring og udskibning i Porto. Vi sejler et stykke op ad Dourofloden, så vi rigtig får set landskabet med vinmarker og vingårde placeret på de stejle skråninger. Tilbage i Pinhão nyder vi byen, inden vi tager toget tilbage til vores landsted.

 

Dag 7
På vores sidste hele dag er der tilbud om en fælles vandretur i de smukke omgivelser. Man kan også vælge at tage toget langs floden til vinbyen Peso de Régua eller blive og nyde naturen og poolen på vores skønne landsted.
Om aften har vi fælles afslutningsmiddag på vores landsted med udsigt over Douro-landskabet. Her bliver der mulighed for at smage på nogle af de vine, som vi har mødt i ugens løb. Sammen kårer vi ugens bedste vin og den smukkest vandrestrækning.

 

Dag 8

Efter morgenmaden tager vi til Portos lufthavn med afrejse mod Kastrup/Billund. 

Rasmus Formanundefined

Jeg har siden 2008 boet i Vila do Conde, en charmerende kystby lige nord for Porto. Jeg er oprindelig opvokset i Midtjylland og mødte min portugisiske hustru Sofia, da vi begge studerede i Berlin. Efter 5 år i København flyttede vi til Portugal, hvor vi bor med vores to børn.
Min uddannelsesbaggrund er idehistorie, pædagogik og e-læring og i Danmark har jeg arbejdet som underviser, højskolelærer og med udvikling af e-læring. Når jeg ikke er rejseleder for danskere i Nordportugal, arbejder jeg med e-læring og i fritiden er jeg glad for frisk luft, kulturmøder, gode samtaler, bevægelse, filosofi, litteratur og kunst.
Jeg holder af at vise mit nye hjemland frem for andre danskere og dele ud af Portugals rige historie, natur og kultur. Desuden prioriterer jeg, at vi undervejs møder  portugisere, så vi får et indblik i den almindelig portugisers dagligliv og værdier.
Bem Vindo (Velkommen) til Nordportugal!