Fakta om rejsen

  • Få pladser tilbage

Tidsrum:  20. - 29.9. 2023.

Tillæg for enkeltværelse: 2.400 kr.

Fly: Med Vueling fra København t/r. Direkte fly til Bilbao på udturen. Hjemturen fra Santiago har mellemlanding i Barcelona.

Fra København kl. 10.45 med ankomst til Bilbao kl. 13.45. Hjemrejse fra Santiago kl. 14.05. med ankomst til København kl. 19.40.

Rejsen inkluderer: fly, skatter og afgifter, 9 nætter på gode, lokale hoteller i dobbeltværelse med halvpension og drikkevarer, entreer samt kørsel i egen bus. Prisen er inklusiv bidrag til Rejsegarantifonden, der er forhøjet til 150 kr. grundet COVID-19.

Det kulinariske aspekt er hos os en vigtig del af rejsen. Vi lægger vægt på gode lokale måltider, der afspejler den egn, vi befinder os i.

14.150 kr.


Bestil rejseKULTURREJSE TIL SANTIAGO

Gennem mere end 1.000 år har mennesker vandret på El Camino til Santiago de Compostela. Det har naturligvis afsat en mængde kulturelle spor, som kan opleves den dag i dag, hvor strømmen af pilgrimme stadig vokser.

På denne rejse bliver der mulighed for at få et godt og grundigt indtryk af pilgrimsruten og dens lange historie. Vi begynder rejsen i Bilbao for at opleve det fantastiske Guggenheim museum. Herefter følger vi ruten næsten 500 km til Santiago og Finisterra længst ude mod vest. Undervejs stopper vi ved både kendte og mindre kendte steder: de fantastiske katedraler, klostrene, herbergerne, de små ydmyge landsbyer… 

Svend Rybner vil undervejs fortælle om pilgrimsrutens historie og de mange kulturminder, vi møder på vejen mod Santiago. Der bliver mulighed for at vandre tre kortere strækninger og på den måde få direkte indtryk af El Camino og det meget varierede landskab, ruten løber igennem. Endelig vil vi sikre os, at måltiderne på rejsen også afspejler de forskellige egne og deres særlige traditioner.

Kulturrejse til Santiago, 20. - 29.9. 2023

Dag 1: Afrejse og ankomst til Bilbao
Afrejse fra Kastrup med ankomst til Bilbao. Transfer fra lufthavnen til hotel i centrum af Bilbao. Vi bliver indkvarteret og tager en pause, inden vi går en tur i kvarteret og slutter på en god baskisk restaurant, hvor vi får vores første fælles måltid.

 

Dag 2: Bilbao med Guggenheim museet
Vi indleder dagen med at gå langs floden til det imponerende Guggenheim Museum, hvor vi får en guidet rundvisning samt tid til at nyde museet på egen hånd. Tid til frokost på egen hånd, inden vi kører ind i landet til Burgos og pilgrimsruten. Vi bliver indkvarteret på hotel i centrum og spiser fælles middag på lokal restaurant.

 

Dag 3: Burgos, domkirke og malerisk landsby
I selskab med vores guide besøger vi byens imponerende katedral, et vigtigt stop på pilgrimsruten. Med guiden ser vi også klosteret Cartuja de Mirafloras, der har stor historisk betydning og stadig fungerer som kloster. Derefter kører vi ud på landet til den maleriske landsby Covarrubias med bindingsværkshuse. Her spiser vi frokost på en egnstypisk restaurant og nyder omgivelserne, inden vi kører retur til Burgos, hvor der bliver tid til at spise aftensmad på egen hånd.

 

Dag 4: Vandring på Caminoen og tempelriddere
Vi fortsætter langs pilgrimsruten, hvor der bliver mulighed for at vandre de 7 km langs kanalerne til Frómista, der især er kendt for den stilfulde romanske kirke. Vi kører sammen til Villalcázar de Sirga, hvor vi spiser på en herlig traditionel restaurant. I denne mindre by har tempelridderne både haft kloster og kirke. Vi kører det sidste stykke til Leon, hvor vi indkvarteres på et hotel tæt ved midtbyen. Der bliver tid til at spise aftensmad på egen hånd og se nærmere på den livlige by.

 

Dag 5: Leon, fresker og katedral
Efter morgenmaden besøger vi med vores lokale guide de vigtigste monumenter i byen: gravkammeret for de castilianske konger med de fantastiske fresker og den gotiske katedral med de mange glasmosaikker. Vi ser også Casa de los Botines, tegnet af den kendte arkitekt Antoni Gaudí. Fælles frokost på restaurant i samme bygning. Resten af dagen er afsat til at opleve Leon på egen hånd.

 

Dag 6: Arkitektur af Gaudí og picnic ved Jernkorset
Vi forlader Leon og kører til Astorga, hvor man kan se biskoppaladset tegnet af Antoni Gaudí. Dernæst kører vi videre ud på landet, hvor der er mulighed for at vandre 7 km i det flotte bjerglandskab. Vi mødes i passet ved Jernkorset. På dette sted har pilgrimme gennem mange hundrede år lagt en sten for symbolsk at markere, at man lægger sine synder bag sig. Her holder vi picnic. Vi fortsætter mod vest og kører ind i Galicien. Første stop bliver den stemningsfyldte bjergby O Cebreiro med stenkirken fra 800-tallet og den galiciske gral. Sidst på dagen kører vi til Sarria og bliver indkvarteret på hotellet. Vi spiser middag sammen på deres restaurant.

Dag 7: Vandring på Caminoen og ankomst til Santiago
Denne dag bliver der mulighed for at gå 6 km på den galiciske del af ruten gennem eukalyptusskov og skøn natur. Frokost på egen hånd i Melide. Næste stop bliver højen ved Monte del Gozo, hvorfra vi får det første kik til katedralen i Santiago de Compostela. Vi kører ind i pilgrimsbyen og bliver indkvarteret på hotel tæt ved centrum. Sidst på eftermiddagen er der en kort introduktion til bymidten. Middag på en nærliggende restaurant.

Dag 8: Udflugt til verdens ende – Finisterre
Denne dag er afsat til en dagsudflugt mod vest ud til verdens ende, Finisterre. Vi stopper i en af de karakteristiske galiciske fiskerbyer, inden vi kommer til den yderste pynt ved Atlanterhavet. Her nyder vi udsigten og den særlige stemning, inden vi vender os mod kystbyen og stranden, hvor der måske endda er mulighed for at finde en Ib-skal, symbolet for pilgrimsruten til Santiago. Vi spiser fælles middag på god fiskerestaurant i byen. Sidst på dagen kører vi retur til Santiago..

 

Dag 9: Byvandring i Santiago
Vi indleder dagen med en guidet rundtur i den ældste del af Santiago, inklusiv katedralen. Vi overværer sammen pilgrimsmessen kl. 12.00. For de interesserede er der mulighed for at købe mandelkager hos benediktinerinderne samt senere høre vesper i klosterkirken. Der bliver tid på egen hånd i Santiago, inden vi nyder afskedsmiddag på en god galicisk restaurant.

 

Dag 10: Afrejse fra Santiago
Efter morgenmaden er der tid til at tage afsked med Santiago og evt. spise en tidlig frokost, inden vi kører til lufthavnen, hvorfra vi flyver til København via Barcelona.

Svend Ryundefinedbner

Det blev min skæbne, at jeg for 40 år siden mødte en spansk familie fra Madrid. De viste mig deres Spanien, og siden har jeg – mens folk rystede overbærende på hovedet – vandret mange hundrede kilometer for at opsøge byer, egne og steder, der har tilknytning til landets rige kultur og historie – hér skete det!

Undervejs har jeg udviklet en dyb kærlighed til et land, man aldrig bliver færdig med. Komponisten Isaac Albéniz har i sin Iberia Suite fremmanet Spaniens mangfoldighed, og på samme måde trækker vore dages Spanien uvilkårligt tråde tilbage i tiden – fra de gamle romere og maurerne til Caminoen, fra Madrid over Catalonien til Sevilla, Galicien og Baskerlandet. Intet i Spanien er tilfældigt, og samtidig er omgangsformen utvungen og spontan.

I 1980’erne var jeg så heldig at opleve den kulturelle eksplosion i Madrid, La Movida, hvor der blev spillet højt af folk med hanekam, og filminstruktøren Pedro Almodóvar gik rundt i det hippe Malasaña-kvarter i netstrømper.

Siden er jeg blevet uddannet historiker og har blandt andet skrevet bogen ’Bag Madrids barrikader’ om magtkampen på den republikanske side under Den Spanske Borgerkrig. Efterfølgende har jeg været i arkiverne i Moskva for at undersøge forholdet mellem de nordiske kommunistpartier, Komintern og De Internationale Brigader. 

For nogle år siden bidrog jeg med to afsnit om hhv. borgerkrigen og fodbold i Madrid til rejsebogsserien ’Vide Verden’. Senere skrev jeg ’Fodbold i Spanien – meget mere end el Clásico’, som gennem fodbolden fortæller det moderne Spaniens historie. Bogen bygger på samtaler med høj og lav i spansk fodbold – herunder landstræner Vicente del Bosque. 

Jeg er nemlig også glad for fodbold. Lige som José Mourinho og Pep Guardiola er jeg uddannet træner, og jeg har gennem mange år lavet arrangementer for alt fra DBU, Kanal 6 og forskellige fodboldklubber til den lokale beværtning. 

Desuden holder jeg forelæsninger på Folkeuniversitetet om nyere spansk historie, og jeg tager gerne rundt på landets højskoler, biblioteker, folkeskoler og i foreninger for at holde foredrag om både Spanien og fodbold. 

Jeg er også oversætter (fra spansk og engelsk), leder af fodboldfilmfestivalen ’Shoot!’ og så optræder jeg af og til i medierne – i de senere år har det især været i forbindelse med striden om Cataloniens løsrivelse fra Spanien. 

Endelig har jeg en erkendt svaghed for tapas og spansk rockmusik.