Fakta om rejsen

  • Ledige pladser

Tidsrum: 5. - 11.9. 2021

Tillæg for enkeltværelse: 1.500 kr.

Prisen inkluderer: 6 nætter på gode lokale hoteller inklusiv halvpension (ex. drikkevarer), kørsel i egen bus, alle entreer og udflugter. Prisen er inklusiv bidrag til Rejsegarantifonden, der er forhøjet til 150 kr. grundet COVID-19.

Billeder udlånt fra Visit Sweden.

Vejl. 8.900 kr.


Bestil rejseDanmark i Skåne, Halland og Blekinge

Fra tidernes morgen og frem til afståelsen i 1658 var Skånelandene en central del af Danmarks politiske, økonomiske og kulturelle liv. Derfor er de gamle provinser øst for Øresund en vigtig del af danmarkshistorien, men det bliver ofte overset, fordi Skånelandene efter 363 år – som afdøde Palle Lauring meget rigtigt har skrevet – også er gammelt svensk land. 

 

I århundreder samledes de skånske bønder ved Skt. Libers Høj nær Lund for at hylde Danmarks konger, og frem til reformationen var Lund en af de vigtigste byer i Norden og Danmarks religiøse hovedsæde. 

Kronborg på Øresunds østlige bred og fæstningen Kernen i Helsingborg beherskede indsejlingen til Østersøen, og sundtolden var en af grundstenene i de danske kongers rigdom og magtposition. Længere nede ad kysten samledes mange tusinde mennesker i middelalderen til det årlige sildemarked i Skanør for at fange og salte sild, som blev eksporteret til hele Europa. 

Tag med på en nostalgisk rejse gennem de gamle østdanske provinser Skåne, Halland og Blekinge. Vi lægger vejen forbi de mange levn fra den danske tid, og undervejs gør vi hyppige afstikkere til kultur- og naturoplevelser i det, der i vore dage er det sydlige Sverige.

Rejseleder er historiker Svend Rybner, som har en livslang passion for Skånelandene og undervejs vil give en indføring i deres dramatiske historie. 

 

 

 

 

 

 

Danmark i Skåne, Halland og Blekinge, 5. - 11.9. 2021

 

Dag 1: 
Vi mødes i Kastrup Lufthavn kl. 13, hvorefter vi kører over broen og videre til Lund, hvor vi besøger domkirken, som var Danmarks gamle bispesæde. Dagen afsluttes med en kort tur til Skt. Libers Høj, hvor skåningene i århundreder mødtes for at hylde de danske konger, og Vallekær/Vallkära og Kævlingeåen, hvor vi i fællesskab vil fælde en tåre over det fatale nederlag i Slaget ved Lund den 4. december 1676. Vi kører herfra til vores hotel i hjertet af Skåne, hvor vi skal bo tre nætter. Fælles middag på hotellet.

 

Dag 2: 

Formiddag: Vi kører med bussen til det gamle bispesæde ved Dalby Kirke. Skibet her er Nordens ældste rum i sten. Vi besøger også Malmø, hvor vi under en kort byvandring lægger vejen forbi Skt. Petri Kirke, der er en tro kopi af Københavns Domkirke, som den så ud før englændernes bombardement i 1807. Frokost på egen hånd i Malmø. 

Eftermiddag: Turen går sydover til Fodevig, hvor fem bisper faldt den 11. juni 1134, og derfra til stranden ved Skanør, som var centrum for middelalderens store sildemarked. Kort derfra ligger Falsterbohus slotsruin. Her døde i 1387 norske Håkon VI’s søn Oluf, og det førte til, at Olufs mor, Margrethe I, ved indgåelsen af Kalmarunionen i 1399 blev Nordens dronning. Dagen afsluttes med et kort stop ved resterne af ringborgen i Trelleborg, inden vi vender retur til hotellet og spiser fælles middag.

 

Dag 3: 

Formiddag: Vi gør et kort ophold i den hyggelige provinsby Ysted/Ystad. På vejen østover passerer vi astronomen Tycho Brahes barndomshjem, Tostrup Herregård. Det velbevarede Glimmingehus er fra middelalderen. Formiddagen afsluttes ved den store og smukt beliggende skibssætning Ales Sten. Neden for skrænten ligger flere røgerier, hvor man kan indtage en styrkende frokost.
 

Eftermiddag: Vi kører via idylliske Simmershavn/Simrishamn til den gamle havne- og markedsby Kivig/Kivik, æblekystens hovedstad. Her besøger vi Æblets Hus, som fortæller om dyrkning og forædling af æbler. Derefter går turen til den imponerende bronzealdergrav uden for byen. Ved siden af ligger et hyggeligt traktørsted, hvor man kan få en kop kaffe, inden vi vender tilbage til hotellet og spiser sammen.

 

Dag 4: 

Formiddag: I 1614 anlagde Christian IV fæstningsbyen Christianstad.  Her går vi en tur på volden og besøger Nordens smukkeste renæssancekirke, Trefoldighedskirken, som var kongens hjertebarn. Vi fortsætter mod Bleking/Blekinge og passerer Ivø, hvor en af hovedmændene bag Skånske Lov, ærkebiskoppen i Lund Anders Sunesen, døde i 1228. Inden frokost når vi frem til resterne af den gamle grænsefæstning Christianopel, der fra 1599 blev anlagt af Christian IV som et modstykke til Kalmar Slot på den svenske side.

 

Eftermiddag: Ved den gamle rigsgrænse passerer vi Brømsebro, hvor Danmark ved fredsslutningen i 1645 midlertidigt måtte afstå Halland i 30 år, samt afstå de norske landskaber Jemtland og Herjedalen samt øerne Gotland og Øsel for bestandigt. Det var her kongens chefforhandler Joachim Gersdoff udtalte: ”Gid jeg ikke kunne skrive!”, da han satte pennen til papiret. Vi fortsætter til Kalmar og bliver indkvarteret på hotellet, hvorefter der er tid til at nyde byen på egen hånd f.eks. med besøg på Kalmar Konstmuseum. Middag på restaurant i Kalmar.

 

Dag 5: 

Formiddag: Omvisning på Kalmar Slot, hvor de nordiske lande i 1399 blev forenet i Kalmarunionen.

Eftermiddag: Syd for Älmhult krydser vi igen den gamle grænse og kører ind i gøngernes land. Vi lægger vejen forbi gerningsstedet for Kuppet i Løsholt/Loshult, hvor snaphanerne i 1676 stjal svenskernes krigskasse. I Ørkened (i dag Lönsboda) møder vi en af svenskekrigenes mange mørke sider. I april 1678 nedbrændte svenskerne alle gårde i sognet og slog de mandlige indbyggere ihjel som straf for befolkningens støtte til snaphanernes guerillakrig mod de svenske tropper. Vi passerer også Spørrekulde/Sporrakulla Gård, som overlevede massakren og i dag er et fint eksempel på den traditionelle byggestil i Skånes skovland. Herefter gør vi et kort ophold for at se den smukke Laksebro over Almaåen, inden vi fortsætter til hotellet i i Hesselholm/Hässleholm, hvor vi spiser sammen.

 

Dag 6: 

Formiddag: Hallands herligheder begynder med landsbyen Knærød/Knäred, der lagde navn til fredsslutningen efter Kalmarkrigen 1611-1613. Frokost på egen hånd i fæstningsbyen Halmsted/Halmstad.

 

Eftermiddag: Vest for Bådsted/Båstad, der er kendt som Nordens Sorrento, besøger vi haveanlægget Norrvikens Trädgårdar på 14 hektar, anlagt i begyndelsen af 1900-tallet. Stedet er et eldorado for haveentusiaster og botanisk interesserede. Her kan man bl.a. opleve seks forskellige stilhaver – bl.a. den japanske have, barokhaven og vandhaven – som ligger afgrænset af havet og den skovklædte Hallandsås. Overnatning på et af Kullens gamle badehoteller i Mølle og fælles middag.

 

Dag 7: 

Formiddag: Kort byvandring i Helsingborg, hvor vi bl.a. møder astronomen Tycho Brahe og besøger den gamle fæstning Kernen, der sammen med Kronborg på den sjællandske side kontrollerede indsejlingen til Øresund. Alternativt kan man besøge Dunkers Kulturhus på havnen. På vej tilbage mod Sjælland kører vi sydpå forbi Rå/Råå (hvor danske tropper både i 1676 og 1709 gik i land under de forgæves forsøg på at generobre Skånelandene) og Landskrone/Landskrona (anlagt af Erik af Pommern i 1413 for at tage kampen op mod Hansestæderne – muligvis var tanken at byen skulle fungere som den nordiske unions hovedstad).

 

Turen afsluttes i Kastrup Lufthavn tidligt på eftermiddagen.

 

Svend Ryundefinedbner

Jeg er vokset op i en familie, hvor man stadig sørger over de tabte landsdele. Og der er jo nok at tage af. Det har blandt andet betydet, at jeg tilbragte en stor del af min opvækst med at besøge slagmarker, mindesten og levn fra svundne tider. Fra Isted Hede til Gønge Herred og Slaget ved Lund. Den slags kunne knække enhver, men det har i stedet givet mig en glæde over verdens mangfoldighed, historien og ikke mindst den gode historie. Og intet kan gøre mig i bedre humør end at gå ud i terrænet for at finde stederne og mærke historiens fysiske nærvær – hér skete det!

Vi kan og skal ikke rulle tiden tilbage. Vore dages Skåne, Halland og Blekinge rummer en rigdom af dansk, skånsk og svensk historie og en levende moderne kultur. Der er mange forskelle og meget fællesgods, og dette kulturmøde gør, at Skånelandene nok er en rejse værd. 

Jeg har en erkendt svaghed for skånsk bluesmusik, spansk rock og tapas. Det sidste hænger sammen med, at jeg er uddannet historiker med speciale i Den Spanske Borgerkrig. For 40 år siden mødte jeg en spansk familie fra Madrid. De viste mig deres Spanien, og siden har jeg vandret mange hundrede kilometer i borgerkrigens fodspor for at finde gamle skudhuller. 

Min kalejdoskopiske karriere omfatter perioder som forsker, oversætter, fodboldtræner, redaktør og forfatter. Jeg har blandt andet skrevet om Den Spanske Borgerkrig, om Madrid som rejsemål og bogen ’Fodbold i Spanien – meget mere end el Clásico’, som gennem fodbolden fortæller det moderne Spaniens historie. Jeg tager også ud for at holde foredrag på Folkeuniversitetet, landets højskoler og biblioteker, i folkeskoler og foreninger. 

Endelig er jeg leder af den årlige fodboldfilmfestival ’Shoot!’, og så optræder jeg af og til i medierne for at snakke om fodboldhistorie og om spansk kultur og historie.