Intro

I mange år har Portugal stået i skyggen af lande som Spanien og Frankrig som feriested og vinland. Portugal har fået vind i sejlene, og det skyder frem med nye spændende projekter med lokale kvalitetsvine. På denne tur besøger vi tre af Portugals bedste vindistrikter: Douro, Dão og Vinho Verde. Vi oplever den lune sensommer, lige inden vinhøsten for alvor går i gang.

De tre distrikter ligger relativt tæt på hinanden, men de har hver deres særpræg, hvad angår både klima og landskab. Det sætter naturligvis et tydeligt præg på både vinene, folkelivet og det lokale køkken.

Vi starter nord for Porto i det grønne område, hvor nærheden til Atlanterhavet betyder svale vinde og frodige skove. Her finder vi den friske, let boblende hvidvin: ”Vinho Verde” (den grønne vin). Vi bor i Portugals ældste købstad, Ponte de Lima, og herfra tager vi på besøg på lokale vingårde og vandrer i den smukke natur.

Dernæst kører vi med bus mod syd til Dão-distriktet. Det har historisk set været Portugals vigtigste vinområde, men i det 20. århundrede har det stået i skyggen af bl.a. Douro. Nu myldrer det frem med nye, spændende projekter, som insisterer på at bruge distriktets unikke druesorter på en nutidig måde. Vores gode hotel ligger i den ældste del af Viseu, Dãos ”hovedstad”.

Vores sidste stop bliver Portugals kendteste vindistrikt: den betagende Douro-dal. Dalen er blevet formet af vindyrkning i mere end tusinde år, og distriktet er i dag på UNESCO kulturarv-liste. Her bor vi på et skønt landsted, som ligger lige ned til Douro-floden. Vi skal selvfølgelig smage portvin, som kun kan laves med druer herfra, men vi prøver også de fortrinlige, kraftige Douro-rødvine.

Foruden at smage vinene fra de tre distrikter og møde folkene bag projekterne, tager vi en daglig vandring på 8-10 kilometer i de smukke, varierede landskaber. Desuden vil Rasmus fortælle om Portugals kultur og livssituation og om at være dansker i en traditionel nordportugisisk familie.

Velkommen til en aktiv sensommerrejse, hvor vi kommer tæt på vin, kultur og landskab i Portugals tre store distrikter: Douro, Dão og Vinho Verde.

PS. Rejsen har maksimalt 16 deltagere, så vi har mulighed for at bo på charmerende hoteller og besøge mindre vingårde.

Fakta

  • Tidsrum: 29.8. - 5.9. 2024
  • Enkeltværelse: tillæg på 2.000 kr.
  • Fly: Norwegian fra Kastrup direkte til Porto t/r.
  • Afrejse fra Kastrup kl. 7.00 med ankomst til Porto kl. 9.25.
    Hjemrejse fra Porto kl. 10.05 med ankomst til Kastrup kl. 14.15.
  • Prisen inkluderer: Fly, skatter og afgifter, 7 nætter på gode, lokale hoteller i dobbeltværelse med halvpension (inklusiv drikkevarer), besøg på vingårde og sejlads på Douro. Prisen er inklusiv bidrag til Rejsegarantifonden.
  • Rejsen er ikke for gangbesværede. 
Portugal Vin25 Portugal Vin 4 Portugal Vin 13

Din rejseleder

Rasmus Forman

Jeg har siden 2008 boet i Vila do Conde, en charmerende kystby lige nord for Porto. Jeg er oprindelig opvokset i Midtjylland og mødte min portugisiske hustru Sofia, da vi begge studerede i Berlin. Efter 5 år i København flyttede vi til Portugal, hvor vi bor med vores to børn.

Min uddannelsesbaggrund er idehistorie, pædagogik og e-læring og i Danmark har jeg arbejdet som underviser, højskolelærer og med udvikling af e-læring. Når jeg ikke er rejseleder for danskere i Nordportugal, arbejder jeg med e-læring og i fritiden er jeg glad for frisk luft, kulturmøder, gode samtaler, bevægelse, filosofi, litteratur og kunst.

Jeg holder af at vise mit nye hjemland frem for andre danskere og dele ud af Portugals rige historie, natur og kultur. Desuden prioriterer jeg, at vi undervejs møder  portugisere, så vi får et indblik i den almindelig portugisers dagligliv og værdier.

Bem Vindo (Velkommen) til Nordportugal!

Rasmus

Program

Dagsprogram

Vin & Vandring, 29.8. - 5.9. 2024

 

Dag 1
Afrejse fra København med ankomst til Porto, hvor rejseleder Rasmus Forman står klar. Vi kører med bus til Ponte de Lima, hvor vi bliver indkvarteret på et charmerende hotel, der ligger lige ud til Lima floden og den store, gamle middelalderbro. Denne bro krydses dagligt af pilgrimme på vej mod Santiago de Compostela.
Efter frokost på egen hånd og en lille siesta går vi tur langs floden i den smukke gamle købstad og besøger det gamle adelshus ”Casa Torreada”, som i dag er informationscenter for Vinho Verde (”den grønne vin”). Vi får en præsentation af vindistriktet og et glas køligt Vinho Verde. Om aftenen er der fælles aftensmad på en god restaurant i byen.

Dag 2
Efter morgenmaden kører vi mod nord og ind i landet til byen Arcos de Valdevez. Her skal vi vandre ca. 10 km på den smukke sti, der snor sig langs Vez-floden. Vi spiser picnic-frokost undervejs lige ned til floden, hvor man også kan dyppe fødderne.
Efter frokosten besøger vi et ”adega cooperativa”. Det er et andels-vinbrug, hvor mindre vinbønder i fællesskab producerer vin. Vi hører om denne traditionelle produktionsform og smager på de lokale vine. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Ponte de Lima, hvor der er god tid til at nyde den smukke by og spise aftensmad på egen hånd.


Dag 3
Vi tager afsked med Ponte de Lima og kører gennem den frodige natur syd på til Dão-distriktet. Her besøger vi den store, nye vingård ”Caminhos Cruzados”, der ligger som en moderne arkitektonisk perle midt i de gamle vinmarker. Vi taler med de unge folk bag projektet og får serveret frokost, mens vi smager på deres vine, der giver et nyt bud på, hvordan en Dão-vin kan være.
Om eftermiddagen ankommer vi til vores hotel i Viseu. Sidst på eftermiddagen går vi en rundtur i den historiske bymidte. Aftensmad på egen hånd.

Dag 4
Vi kører fra morgenstunden til Caramulo-bjergkæden og går en tur på ca. 7 km, mens vi nyder den imponerende udsigt ud over Dão-landskabet. Efter frokost på en restaurant i bjergene, kører vi ned til vinmarkerne og besøger den familieejede vingård Casa de Mouraz. Gården er blevet overtaget af den yngre generation, som har valgt at omlægge til økologisk vin. Vi hører om tankerne bag dette og smager den gode vin.
Hen på eftermiddagen er vi tilbage i Viseu, og resten af dagen er på egen hånd. Man kan blandt andet vælge at spise aftensmad på Viseus folkelige sensommer-marked, São Mateus. 

Dag 5
Efter morgenmaden tager vi afsked med Viseu og kører nord på mod Douro-distriktet. Dalens enestående landskab er skabt af mere end 1.000 års vinbrug og kom i 2001 på listen for Unesco verdenskulturarv. Her går vi ”Trilho Vinho do Porto” (Portvinstien), som regnes for en af de allersmukkeste vandringer i Douro-vindalen. 8 km gennem vinmarker og med storslået udsyn over flod og vindal.
Kort derfra gør vi holdt på det lille familieejede vinbrug Terrus. De producerer grundlæggende én rødvin, som vinder høj anerkendelse år efter år. Den giver os mulighed for at afprøve smagsforskellene fra det ene år til det andet. Hertil får vi ”petiscos”, portugisisk småretter, og andre gode hjemmegjorte Douro-vine.
Om eftermiddagen kører vi videre langs Douro-floden og ankommer vi til vores ”Quinta” (landsted). Det ligger skønt ned til floden og er vores hjemsted på turens sidste dage.

Dag 6
Vi går til den lokale station og kører med lokal-tog langs floden til Pinhão. Byen er en perle i Douro-dalen. Vi starter med at beundre togstationen i Pinhão, som er kendt for sine mange kakler, der beretter om livet i vinregionen.
Efter frokost på egen hånd sejler vi en time med ”rabelo”-båd. Disse både blev tidligere brugt til at fragte vinen ned ad floden til lagring og udskibning i Porto. Vi sejler et stykke op ad Dourofloden, så vi rigtigt får set landskabet med vinmarker og vingårde op ad de stejle skråninger.
Tilbage i Pinhão besøger vi den statelige vingård ”Quinta da Roêda”, som er ejet af Croft, det ældste af de oprindelige portvinhuse. Trods sin rige arv og historie fortsætter firmaet med at skabe nye stilarter såsom Croft Pink, den første roséportvin nogensinde. Vi får en introduktion til portvinsproduktionen og smager på de fine vine.
Sidst på eftermiddagen tager vi toget tilbage til vores landsted, hvor vi om aften spiser fælles tapas-aftensmad med udsigt til floden.

Dag 7
På vores sidste hele dag er der tilbud om en fælles vandretur i de smukke omgivelser. Man kan også besøge Peso da Régua, tage toget langs floden eller blive og nyde naturen og poolen på vores skønne landsted.
Om aftenen har vi fælles afslutningsmiddag på vores landsted med udsigt over Douro-floden. Her bliver der mulighed for at smage på nogle af de vine, som vi har mødt i ugens løb. Sammen kårer vi ugens bedste vin og den smukkeste vandrestrækning.

Dag 8
Efter morgenmaden tager vi afsked med Douro-dalen og kører til Portos lufthavn med afrejse mod København.

 

Portugal Vin5 Portugal Vin1

Var det ikke lige den rejse du søgte?

Nedenfor ser du rejser, der har noget tilfælles med rejsen, du lige har kigget på. Frister de dig ikke, kan du søge videre på vores rejsekalender.

Se vores rejsekalender her

20210907 124740

Portugal: Vin & Vandring - bag Bjergene, 20. - 27.6.

Velkommen til en aktiv junirejse, hvor vi kommer tæt på vin, kultur og landskaber i Portugals vindistrikter: det kendte Douro, og de to up-coming distrikter Beira-Interior og Trás-os-Montes.
Se rejse
Monument For Henrik Søfareren

Lissabon - Algarve 20. - 26.10

På denne rejse kombinerer vi hovedstaden Lissabons dynamik og kultur med den dramatiske kyst og smukke natur ved Algarve.
Se rejse
Menorca Cala Tomas

Kultur og vandring på Menorca 9. - 16.5.

Oplev en skøn forårsuge på smukke og fredelige Menorca. Der bliver både lejlighed til at vandre (op til 16 km), opleve byerne og besøge lokale producenter.
Se rejse