Catalonien og Barcelona 
med Granada Kulturrejser, udgangspunkt fra Jaruplund Højskole

13. - 22. september 2024

I tæt samarbejde med Granada Kulturrejser er det nu muligt at komme på ”højskole ved Barcelona”. Det 10 dage lange kursus har udgangspunkt på Jaruplund højskole, hvor der vil være introduktion til højskolen, kurset og foredrag/dialoger m.m. om Catalonien og Barcelona.

Højskoleopholdet har særligt fokus på det moderne Catalonien og den kendte catalanske arkitekt Antoni Gaudí. Vi vil få en større forståelse af især områdets nyere historie og den catalanske modernisme. Desuden vil vi naturligvis se en række bygningsværker af Gaudí og hans samtidige kunstnerkolleger. Vi skal besøge byen Reus, hvor Gaudí er født, og se det interessante Gaudí center. Ikke mindst skal vi på to dagsture til Barcelona, se kendte og mindre kendte værker af Gaudí: Colonia Güell, Casa Milá (også kaldet ”La Pedrera”), Palau Güell og La Sagrada Familia. I Barcelona bliver der også tid til at nyde det gotiske kvarter, besøge kirken Santa Maria del Mar, slentre på Ramblaen m.v.

Vi bor i vinlandet tæt på Vilafranca del Penedès med under en times kørsel til Barcelona. Vores base hele ugen er et dejligt hotel omgivet af vinmarker og med en god restaurant. Her vil vi spise sammen, nyde den lokale vin, synge morgensang og høre foredrag om områdets kultur og historie. Ugen rummer desuden en bredere introduktion til den særlige catalanske problematik og historie. Vi vil også perspektivere den catalanske konflikt i forhold til Genforeningen og den dansk-tyske grænsedragning. Kan Spanien lære af 1920 og princippet om folkenes ret til selvbestemmelse?

Pil Christoffersen og Svend Rybner (Granada Kulturrejser) er kursusledere.

Barcelona, Casa Mila Vinstokke, Vilafranca. Vi Bor Midt I Vinlandet IMG 20190921 163624

Din rejseleder

Svend Rybner

 


Det blev min skæbne, at jeg som ung mødte en familie fra Madrid. De viste mig deres Spanien, og siden har jeg vandret mange tusinde kilometer for at opsøge byer, egne og steder, der har tilknytning til landets rige kultur og historie – hér skete det!
Undervejs har jeg udviklet en dyb kærlighed til et land, man aldrig bliver færdig med. Ikke mindst fordi vore dages Spanien uvilkårligt trækker tråde tilbage i tiden – fra de gamle romere og maurerne til Caminoen, fra Madrid over Catalonien til Sevilla, Galicien og Baskerlandet. Intet i Spanien er tilfældigt, og samtidig er omgangsformen utvungen og spontan.
I 1980’erne var jeg så heldig at opleve den kulturelle eksplosion i Madrid, La Movida, hvor der blev spillet højt af folk med hanekam, og filminstruktøren Pedro Almodóvar spankulerede rundt i det hippe Malasaña-kvarter i netsrømper. Siden er jeg blevet uddannet historiker og har både forsket i og skrevet om Den Spanske Borgerkrig. 
I 2022 skrev jeg f.eks. historisk indledning og fodnoter til digteren Halfdan Rasmussen og kammeraten Tage Laus dagbøger fra deres rejse gennem mellemkrigstidens Europa til den fransk-spanske grænse. Det blev til bogen ´Sommeren 38’.
For nogle år siden skrev jeg ’Fodbold i Spanien – meget mere end el Clásico’, som gennem fodbolden fortæller det moderne Spaniens historie. Bogen bygger på samtaler med høj og lav i spansk fodbold – herunder landstræner Vicente del Bosque. Jeg er nemlig glad for fodbold. Lige som José Mourinho og Pep Guardiola er jeg uddannet træner, og jeg har gennem mange år lavet arrangementer for alt fra DBU, Kanal 6 og forskellige fodboldklubber til den lokale beværtning. 
Desuden forelæser jeg på Folkeuniversitetet om spansk kultur og historie, og jeg tager gerne rundt på landets højskoler, biblioteker, folkeskoler og i foreninger for at holde foredrag om både Spanien og fodbold. Jeg er også oversætter (fra spansk og engelsk), leder af fodboldfilmfestivalen ’Shoot!’ og så optræder jeg af og til i medierne – i de senere år har det især været i forbindelse med striden om Cataloniens løsrivelse fra Spanien. 
Endelig har jeg en erkendt svaghed for tapas og spansk rockmusik.

 

Svend.Portræt
IMG 20190923 165308 Colonia Guell Web