Catalonien og Barcelona 
med Granada Kulturrejser, udgangspunkt fra Jaruplund Højskole

13. - 22. september 2024

I tæt samarbejde med Granada Kulturrejser er det nu muligt at komme på ”højskole ved Barcelona”. Det 10 dage lange kursus har udgangspunkt på Jaruplund højskole, hvor der vil være introduktion til højskolen, kurset og foredrag/dialoger m.m. om Catalonien og Barcelona.

Højskoleopholdet har særligt fokus på det moderne Catalonien og den kendte catalanske arkitekt Antoni Gaudí. Vi vil få en større forståelse af især områdets nyere historie og den catalanske modernisme. Desuden vil vi naturligvis se en række bygningsværker af Gaudí og hans samtidige kunstnerkolleger. Vi skal besøge byen Reus, hvor Gaudí er født, og se det interessante Gaudí center. Ikke mindst skal vi på to dagsture til Barcelona, se kendte og mindre kendte værker af Gaudí: Colonia Güell, Casa Milá (også kaldet ”La Pedrera”), Palau Güell og La Sagrada Familia. I Barcelona bliver der også tid til at nyde det gotiske kvarter, besøge kirken Santa Maria del Mar, slentre på Ramblaen m.v.

Vi bor i vinlandet tæt på Vilafranca del Penedès med under en times kørsel til Barcelona. Vores base hele ugen er et dejligt hotel omgivet af vinmarker og med en god restaurant. Her vil vi spise sammen, nyde den lokale vin, synge morgensang og høre foredrag om områdets kultur og historie. Ugen rummer desuden en bredere introduktion til den særlige catalanske problematik og historie. Vi vil også perspektivere den catalanske konflikt i forhold til Genforeningen og den dansk-tyske grænsedragning. Kan Spanien lære af 1920 og princippet om folkenes ret til selvbestemmelse?

Pil Christoffersen og Svend Rybner (Granada Kulturrejser) er kursusledere.

Barcelona, Casa Mila Vinstokke, Vilafranca. Vi Bor Midt I Vinlandet IMG 20190921 163624

Din rejseleder

Svend Rybner

Som ung mødte jeg en familie fra Madrid. De viste mig deres Spanien, og siden har jeg vandret mange tusinde kilometer for at opsøge steder, der har tilknytning til landets rige kultur og historie – hér skete det!

Undervejs udviklede jeg en dyb kærlighed til et land, man aldrig bliver færdig med. Alt i Spanien har rødder i fortiden – fra de gamle romere og maurerne til Caminoen, fra Madrid over Catalonien til Sevilla, Galicien og Baskerlandet. Intet i Spanien er tilfældigt, og samtidig er omgangsformen utvungen og spontan.

I 1980’erne oplevede jeg den kulturelle eksplosion La Movida og blev historiker med speciale i Den Spanske Borgerkrig. Bl.a. skrev jeg i 2022 en historisk indledning til digteren Halfdan Rasmussen og kammeraten Tage Laus dagbøger fra deres rejse gennem mellemkrigstidens Europa til den spanske grænse. Det blev til bogen ´Sommeren 38’.

I 2014 skrev jeg ’Fodbold i Spanien – meget mere end el Clásico’, som gennem fodbolden fortæller det moderne Spaniens historie. Desuden forelæser jeg på Folkeuniversitetet og tager gerne rundt i landet for at holde foredrag om spansk kultur og historie. Jeg er også leder af fodboldfilmfestivalen ’Shoot!’ og så optræder jeg af og til i medierne både om Spanien og om fodbold.

Endelig har jeg en erkendt svaghed for tapas og spansk rockmusik.

 

Svend.Portræt
IMG 20190923 165308 Colonia Guell Web